hoe ga ik om met stress op het werk
Vaste baan artikelen
Rick van Brussel
Vaste baan artikelen
4 min
0

HOE GA IK OM MET STRESS OP HET WERK?

4 min
0

In onze maatschappij wordt er steeds meer verwacht van jou als werknemer. De meeste vacatures geven aan op zoek te zijn naar iemand die geen negen-tot-vijfmentaliteit heeft. Deze flexibiliteit lijkt op het eerste oog onschuldig, maar dat is het niet. Dit fenomeen heeft namelijk ook een keerzijde. Voor veel werknemers is het namelijk gebruikelijk dat ze ook buiten kantooruren werkzaamheden verrichten voor hun werkgever. Als dit sporadisch gebeurt tijdens een drukke periode is dit nog prima vol te houden. Echter, zodra het structureel wordt en je werkgever het ook van jou verwacht, moeten de alarmbellen bij je afgaan.

Het aantal mensen dat het lastig vindt om met stress op het werk om te gaan, is sinds corona verder toegenomen. Mensen zijn meer thuis gaan werken, waardoor ze zich lastiger kunnen afsluiten van hun werk. Dit brengt de werk-privébalans uit evenwicht.

Het is belangrijk dat je op tijd herkent dat je stress of een te hoge werkdruk ervaart op je werk. Deze werkwijze kun je een aantal weken volhouden. Als dit echter te lang aanhoudt, heb je kans op een burn-out.

Wij vinden het belangrijk dat je op je werk een gezonde mate van werkdruk ervaart, met de nadruk op gezond. Heb je dus het gevoel dat je al een tijdje op je tenen loopt en je stressniveau ongezonde vormen aanneemt? Dan zit je bij ons goed. In deze blog vertellen we jou hoe je werkstress kunt verminderen.

ZORG VOOR BALANS

Wanneer je voor een langere periode werkstress ervaart, is het belangrijk om te kijken welke effecten dit op jou heeft. Een model wat dit krachtig samenvat, is het onderstaande recovery model.

Dit model wordt regelmatig gebruikt om teams in het bedrijfsleven vitaler te maken. Het model werkt met duidelijke fases en laat zien hoe je de stap kunt zetten naar een volgende fase.

Het model is opgebouwd uit een X en Y-as. De X-as geeft weer hoe uitdagend en leuk de werkzaamheden zijn. Helemaal links zie je dat de werkzaamheden worden ervaren als het negatiefst en helemaal rechts als het positiefst. De Y-as vertelt iets over je energie. Hoe hoger op de as, hoe meer energie je krijgt van je werkzaamheden.

Op basis van deze twee assen ontstaan er 4 kwadranten:

Survival (linksboven): Hierbij zit je hoog in je energie, maar ervaar je jouw werkzaamheden als negatief. Hierdoor heb je een kort lontje, neem je nauwelijks pauzes en stel je jouw eigen belang voorop.

Burn-out (linksonder): Hierbij zit je laag in je energie en ervaar je jouw werkzaamheden ook als negatief. Hierbij ben je constant aan het klagen, toon je verminderde inzet en voert cynisme de boventoon.

Flow (rechtsboven): Hierbij zit je hoog in je energie en ervaar je jouw werkzaamheden als positief. Hierbij zit je ontzettend goed in een ‘flow’. Je bent gefocust en enthousiast over je werkzaamheden. Je toont bovengemiddelde inzet en reageert flexibel op veranderingen.

Recovery (rechtsonder): In dit kwadrant zit je laag in je energie, maar je ervaart je werkzaamheden wel als positief. Hierbij ben je op zoek naar rust, leg je de nadruk op solidariteit en stel je luisteren naar elkaar voorop.


ls je last hebt van werkstress zit je links in dit model; je begint dan vaak in het ‘survival’ kwadrant. Dit kun je voor een bepaalde tijd volhouden. Echter, je zult merken dat je na een tijd flink afzakt naar het ‘burn-out’-kwadrant. Als dit gebeurt moet je echt op gaan passen. Je moet ervoor zorgen dat je in het ‘recovery’-kwadrant terechtkomt. Vanuit daar kun je weer doorgroeien naar het ‘flow’-kwadrant. Dit is de plek waar je het liefste wil zijn. 

Hoe zorg je ervoor dat je op tijd de stap zet van het ‘survival’-kwadrant naar het 'recovery'-kwadrant? Met de volgende tips helpen we je graag deze stap te zetten.




TIPS VOOR OMGAAN MET WERKSTRESS 

Omgaan met stress en werkdruk is voor veel mensen een uitdaging. Toch zijn er genoeg manieren om jouw stressniveau onder controle te krijgen. Lees de volgende tips om je werk-privébalans gezond te houden.

PAUZEREN

Door de hoge werkdruk heb je het idee dat doorwerken tijdens de pauze je helpt om alles op tijd af te krijgen. Dit heeft vaak een averechts effect. Als je namelijk te lang achter elkaar werkt, neemt je productiviteit af. Dit vergroot de kans op het maken van fouten. Neem daarom de tijd om een pauze in te plannen en af te schakelen. Je zult merken dat je werkstress vermindert.

BLIJF IN BEWEGING

Regelmatig bewegen of een sport beoefenen zorgt ervoor dat je bloed gaat stromen. Dit vermindert automatisch je stress-level. We raden je aan om na je werkdag wat actiefs te doen. Ga bijvoorbeeld even lekker sporten in de sportschool of maak een ontspannen wandeling.

DURF ‘NEE’ TE ZEGGEN

Te veel verantwoordelijkheden leiden tot veel stress. Je hebt misschien tegen veel werkzaamheden ‘ja’ gezegd. Dit heeft ertoe geleid dat je alle ballen in de lucht moet houden. Als gevolg kom je in de knel met het stellen van prioriteiten. Zeg in de toekomst dus vaker ‘nee’. Mensen zullen je hierdoor niet raar aankijken.

MAAK HET BESPREEKBAAR MET JE BAAS

Dit is misschien wel het belangrijkst: Bespreek je stressgevoel met je baas. Je werkgever heeft er namelijk baat bij dat jij lekker in je vel zit, zodat je jouw werk goed kunt uitvoeren. Daarom zullen ze samen met je kijken naar een oplossing om je werkstress te verlagen. Sommige bedrijven bieden ook werkstress-trainingen aan.  Houd dit in gedachten, want zo verlaag je ook de drempel om een gesprek aan te vragen.


Gezonde werkdruk is niet slecht, maar zelfs goed. Langere tijd moeten overleven op je werk is dat niet; het sloopt je mentale en fysieke gezondheid. Met deze tips willen we jullie preventief leren om te gaan met werkstress.



Reacties
Categorieën