5 tips voor het verhogen van intrinsieke motivatie
Zelfontwikkeling artikelen
Stan van Hout
Zelfontwikkeling artikelen
8 min
0

5 TIPS VOOR HET ACHTERHALEN VAN JE INTRINSIEKE MOTIVATIE

8 min
0

Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit komt en waar je niets voor hoeft te doen.  Het betekent dat je iets doet omdat je er echt plezier in hebt of het belangrijk vindt, niet omdat je een beloning wilt ontvangen of een straf wilt vermijden.

Als je intrinsiek gemotiveerd bent, komt je drang om doelen na te streven echt van binnenin. Misschien vind je het heerlijk om te sporten, of krijg je een gevoel van voldoening uit het behalen van doelen in je werk of studie. Het kan soms een uitdaging zijn om je intrinsieke motivatie te vinden, maar het is een cruciale stap om te bereiken wat je echt wilt in het leven.

Of je nu als doel hebt om regelmatig te sporten, een nieuwe taal te leren, of je prestaties op je werk of studie te verbeteren, het ontdekken van je intrinsieke motivatie kan je enorm helpen. Het helpt je om je te focussen, realistische doelen te stellen, en vooral om ook echt voor die doelen te gaan.


WAT ZIJN VOORBEELDEN VAN INTRINSIEKE MOTIVATIE

Intrinsieke motivatie kan in vele vormen en maten komen. Het hangt helemaal af van wat je persoonlijk drijft en wat jouw passies en interesses zijn. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden die verduidelijken wat we bedoelen met intrinsieke motivatie.

  1. Leren van een nieuwe taal: Je hebt misschien een fascinatie voor andere culturen en hun talen. Deze nieuwsgierigheid kan je ertoe aanzetten om een nieuwe taal te leren, niet omdat je het voor werk of studie nodig hebt, maar gewoon omdat je het interessant vindt.
  2. Sporten voor het plezier: Stel je voor dat je een passie hebt voor fitness. Je houdt van het gevoel en de adrenalinekick die je krijgt tijdens het fitnessen. Je doet dit niet om af te vallen of een prijs te winnen, maar omdat je er echt van geniet.
  3. Vrijwilligerswerk: Je besluit misschien om je vrije tijd door te brengen met helpen in een lokaal dierenasiel, niet omdat je ervoor betaald krijgt of omdat je wilt dat anderen je zien als een goed persoon, maar omdat je het welzijn van dieren echt belangrijk vindt en je een verschil wilt maken.
  4. Zelfontwikkeling: Je leest boeken over psychologie omdat je gefascineerd bent door de werking van de menselijke geest. Het is niet voor een cursus of een examen, maar puur omdat je het intrigerend vindt en jezelf wilt verrijken met nieuwe kennis en inzichten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar intrinsieke motivatie kan in vrijwel elk aspect van je leven worden toegepast. Het is alles wat je doet vanuit een innerlijke drang of passie, in plaats van externe beloningen of erkenning. Het is wat je motiveert om te streven naar de dingen waar je om geeft, en wat je helpt je doelen te bereiken en jezelf te blijven motiveren.


5 TIPS OM JE INTRINSIEKE MOTIVATIE TE ACHTERHALEN

Het vinden van je eigen intrinsieke motivatie kan soms een beetje als een puzzel voelen. Het zit ergens in je, dat weet je, maar hoe scheid je het van alle andere dingen die je ook drijven? Geen zorgen, het is zeker niet onmogelijk. In deze blog gaan we in op verschillende manieren om je intrinsieke motivatie te vinden.


1. ONTDEK JE PASSIE

Een effectieve manier om je intrinsieke motivatie te ontdekken is door je passies te vinden. Vraag jezelf eens af: wat zijn de activiteiten waarbij de tijd voorbij lijkt te vliegen? Welke taken zorgen ervoor dat je de wereld om je heen vergeet, omdat je zo gefocust bent? Voor welke hobby's of interesses maak je graag tijd, zelfs na een lange dag op kantoor? Het zijn de antwoorden op deze vragen die vaak een licht werpen op wat je écht leuk vindt.

Je passies kunnen in allerlei vormen en maten komen. Misschien houd je van hardlopen omdat het je de kans geeft om te ontspannen en na te denken, of misschien word je gemotiveerd door het idee om je persoonlijke records te breken. Het kan ook zijn dat je van koken houdt omdat je het leuk vindt om nieuwe recepten te creëren en van de resultaten te genieten. Of misschien ben je intrinsiek gemotiveerd om een nieuwe taal te leren omdat je geïnteresseerd bent in een andere cultuur.

Door te ontdekken wat je passies zijn, kun je doelen stellen die aansluiten bij deze interesses. Deze doelen zullen niet alleen haalbaar voelen, maar zullen ook een bron van plezier zijn, omdat ze je de kans geven om meer tijd door te brengen met de dingen die je graag doet. Op deze manier kun je activiteiten vinden die je energie geven en je intrinsieke motivatie verhogen.

2. FOCUS OP JE STERKE PUNTEN

Het is een veelvoorkomende valkuil om jezelf te verliezen in taken die je niet leuk vindt of waar je moeite mee hebt. Maar hier is een tip: als je je richt op je sterke punten, dan kom je activiteiten tegen die je gemakkelijk af gaan en waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent. Deze activiteiten voelen niet aan als werk, maar eerder als een natuurlijke extensie van wie je bent.

Om dit in de praktijk te brengen, is het handig om een realistische inventarisatie van je sterke punten te maken. Vraag jezelf eens af: waar presteer je meestal goed in? Welke taken vind je het minst uitputtend of het meest bevredigend? Het antwoord op deze vragen kan je helpen je sterke punten te ontdekken. Misschien ben je goed in het organiseren van evenementen omdat je oog hebt voor detail, of ben je een getalenteerde schrijver die complexe ideeën eenvoudig kan maken.

Door je sterke punten te kennen en deze te benutten, kun je doelen stellen die niet alleen aansluiten bij je vaardigheden, maar die je ook het gevoel geven dat je iets bereikt. Het erkennen van je eigen competenties en deze inzetten voor je doelen kan een grote invloed hebben op je intrinsieke motivatie.

3. STEL DOELEN DIE JE PRIKKELEN

Een belangrijk onderdeel van intrinsieke motivatie is het stellen van doelen. En dan niet zomaar doelen. Nee, je wilt doelen die je een beetje uitdagen, maar die je nog steeds het gevoel geven dat je ze kan halen. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen. Misschien heb je het doel om drie keer per week 30 minuten te rennen. Het is niet super makkelijk, maar het is ook niet zo moeilijk dat het onmogelijk lijkt.

Het behalen van zo'n doel geeft je een geweldig gevoel. Je hebt iets gedaan dat moeilijk was, maar je hebt het toch voor elkaar gekregen. En dat gevoel, die voldoening, dat is een enorme motivatie-booster. Je realiseert je dat je meer kunt dan je dacht en dat geeft je zelfvertrouwen een flinke boost.

Maar let op: het is belangrijk dat je doelen stelt die haalbaar zijn. Als je een doel stelt dat veel te moeilijk is, dan kan dat juist demotiverend werken. Je wilt dus doelen kiezen die uitdagend zijn, maar niet zo moeilijk dat je er al moe van wordt als je er alleen al aan denkt.

En als je eenmaal je doel hebt gehaald? Vergeet dan niet om jezelf een schouderklopje te geven. Je hebt hard gewerkt, dus je verdient een beloning.



4. LEER VAN JE ERVARINGEN

Ervaring is een krachtige leermeester, en kan een grote invloed hebben op het krijgen en behouden van je intrinsieke motivatie. Neem even een pauze, kijk eens terug op je ervaringen. Wat heb je geleerd? Welke activiteiten geven je energie? Welke doelen heb je al behaald? Dit soort reflectie kan je helpen jezelf beter te leren kennen en te ontdekken wat jou echt motiveert.

Bovendien kan het proberen van nieuwe activiteiten, sporten of taken je intrinsieke motivatie een flinke boost geven. Stap uit je comfortzone en probeer iets nieuws. Misschien ontdek je wel een nieuwe passie of een talent waarvan je niet eens wist dat je het had.

En vergeet niet, het gaat niet altijd om het bereiken van het einddoel. Het gaat ook om de reis ernaartoe. Elk doel dat je stelt en elke taak die je onderneemt, levert nieuwe ervaringen op. En uit die ervaringen kun je leren en groeien. Ga ervoor, probeer nieuwe dingen en leer van je ervaringen. Zo kun je je intrinsieke motivatie steeds verder vergroten.



5. BEGRIJP JE 'WAAROM'

Wanneer je worstelt met motivatie, kan het soms helpen om een stapje terug te doen en je 'waarom' te onderzoeken. Wat is de dieperliggende reden dat je iets nastreeft? Het kennen van je 'waarom' kan een krachtige stimulans zijn voor intrinsieke motivatie.

Stel jezelf de vraag waarom je bepaalde dingen doet. Ben je bijvoorbeeld aan het hardlopen omdat je het leuk vindt, of omdat je een gezonder lichaam wilt? Begrijp je 'waarom' en je zult merken dat je gemotiveerd blijft, zelfs als je tegen uitdagingen aanloopt.

Het is soms lastig om een duidelijk antwoord op deze 'waarom' vraag te vinden. Daarom is het belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn. Neem de tijd om na te denken, reflecteer op je leven en stel jezelf vragen. Je 'waarom' kan in de loop van tijd veranderen, net zoals je dat zelf doet. Blijf daarom regelmatig checken of je 'waarom' nog steeds in lijn is met je huidige waarden en doelen.

Door je 'waarom' te begrijpen en te verbinden met je doelen, wordt het makkelijker om intrinsiek gemotiveerd te blijven, en te doen wat je graag doet en wat er voor jou toe doet.

JOUW REIS NAAR ECHTE MOTIVATIE

Intrinsieke motivatie is de motor die je helpt om je dromen waar te maken en je persoonlijke doelen te halen. Dit kan van alles zijn: misschien wil je gezonder leven, een nieuwe taal leren, of werken aan je droombaan. Door je eigen motivatie te vinden, krijg je meer plezier en voldoening in wat je doet.

Maar soms kan het best lastig zijn om uit te vinden wat je écht motiveert. Misschien zit je in een dipje of weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Wees gerust, dat is heel normaal. Het kost wat tijd, maar dat is het waard.

Met de vijf tips die we je hebben gegeven - jouw waarden ontdekken, je passies achterhalen, focussen op waar je goed in bent, jezelf uitdagen met doelen en leren van je ervaringen - zet je al grote stappen. En vergeet niet: het is belangrijk om te snappen waarom je iets wilt bereiken.

Dus ook als je denkt dat je vastzit, geef niet op! Je intrinsieke motivatie vinden is een reis, geen sprint. Elk klein stapje vooruit is al een winst.

Het vinden van je echte motivatie kan je helpen om het leven te leiden dat jij graag wilt, wat er ook gebeurt. Dus neem de tijd om na te denken, nieuwe dingen te proberen en te groeien. Ontdek wat jou echt drijft, en zie hoe je leven verandert.


FAQ

Vraag 1: Hoe werk je aan intrinsieke motivatie?

Zo simpel als het klinkt, je begint gewoon met doen wat je leuk vindt. Houd je van schilderen? Pak die kwasten! Fan van hardlopen? Bind die sportschoenen vast! Vervolgens, stel jezelf doelen die een beetje uitdagend zijn, maar haalbaar. Het belangrijkste is om te blijven leren van je ervaringen en je passies te volgen!

Vraag 2: Kun je intrinsieke motivatie stimuleren?

Jazeker! Het draait allemaal om doen waar je van houdt en wat je boeit. Bovendien, beloon jezelf voor je kleine successen. Het zit hem in de kleine dingen, zoals je favoriete snack als je een doel bereikt, of een wandeling in het park na een productieve dag.

Vraag 3: Hoe kun je mensen intrinsiek motiveren?

Het kan lastig zijn om anderen intrinsiek te motiveren omdat het vanuit henzelf moet komen. Het beste wat je kunt doen, is een positieve omgeving creëren waar mensen hun passies kunnen nastreven en doelen kunnen stellen die hen persoonlijk interesseren.

Vraag 4: Wat valt er onder intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie is die kracht van binnenuit die je aanzet om dingen te doen omdat je ze gewoon super leuk vindt of omdat je er persoonlijke voldoening uit haalt. Het is dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt: "Ik wil dit echt doen!"

Vraag 5: Hoe bevorder je intrinsieke leesmotivatie?

Ga op zoek naar boeken over onderwerpen die je fascineren of die gaan over je favoriete hobby. Of het nu een roman, stripboek of een tijdschrift is, als je het interessant vindt, zal je motivatie om te lezen toenemen!

Vraag 6: Waarom is intrinsieke motivatie zo belangrijk?

Intrinsieke motivatie is belangrijk omdat het de meest duurzame vorm van motivatie is. Het komt vanuit jezelf, niet van buitenaf. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, ben je geneigd om meer te genieten van wat je doet en je blijft gemotiveerd, zelfs als het moeilijk wordt.



Reacties
Categorieën