WAT IS STUDIESTRESS, EN HOE KOM JE ER VANAF?
Studiestress is een vervelende vorm van negatieve energie tijdens je studietijd. Studiestress verslechtert je humeur en kost enorm veel energie. Als gevolg krijg je mogelijk minder werk voor school gedaan. Het is belangrijk om studiestress te voorkomen, zodat je weer energie hebt en lekker aan het werk kunt!
OORZAKEN STUDIESTRESS
Studiestress heeft verschillende oorzaken. Eén reden van studiestress is dat je te veel bezig bent geweest met andere dingen. Je hebt leuke dingen gedaan, gewerkt of gewoon even geen zin gehad om te studeren. In principe is met deze dingen niks mis, maar wanneer deze activiteiten niet goed in balans zijn, zorgen ze ervoor dat stress voor je studie ontstaat. Uitstelgedrag is vaak de boosdoener voor studiestress: studenten realiseren wél dat er nog voldoende te doen is voor de studie, maar kiezen er toch voor om iets anders te doen.
Zodra je studiestress hebt, helpt het om een plan te maken: waardoor ontstaat mijn studiestress? En hoe kan ik ervoor zorgen dat deze studiestress afneemt?
Stel, jouw studiestress ontstaat omdat je te weinig tijd hebt besteed aan je studie. Ga dan na waar je steken hebt laten vallen. Het kan zijn dat je het leren voor je tentamens hebt uitgesteld. Dat je je hier bewust van bent is de eerste stap. Nu kun je hiermee aan de slag gaan om verandering te creëren. Dit betekent dat je de komende tijd volledige focus legt op het leren van je tentamens, zodat je een voldoende haalt. In de praktijk blijkt dat dit vaak lastig gevonden wordt. Het helpt om korte momenten van maximaal 25 minuten leertijd in te plannen, om vervolgens 5 minuten pauze te nemen. Herhaal dit vervolgens 3 tot 4 keer. Zo wordt jouw concentratievermogen maximaal en effectief benut.
Een andere reden van studiestress is dat je de stof moeilijk vindt en daardoor meer tijd kwijt bent dan verwacht. Het vervelende is dat je wel genoeg tijd besteedt aan je studie. In deze situatie is het goed om te informeren naar tips of begeleiding bij jouw onderwijsinstelling. Vaak zijn er mogelijkheden zoals extra vraaguren, mailcontact met de docent en het volgen van een bijles.
HOE VERMINDER JE STUDIESTRESS
Studiestress kan dus verminderd worden, maar jij bent diegene die in actie moet komen om dit in gang te zetten. Pak daarom je verantwoordelijkheid en vraag om hulp wanneer dat nodig is. Zo ontwikkel je een sterke gewoonte om jezelf uit te spreken en toon je aan dat je jezelf wilt ontwikkelen.
GEVOLGEN STUDIESTRESS
Tot slot willen wij waarschuwen voor de gevolgen van studiestress. Het heeft negatieve gevolgen op je humeur en prestaties. Daarom is het belangrijk om studiestress te voorkomen. Zeg vaker ‘nee’ wanneer dit nodig is. De eerste keer zal lastig zijn, maar oefening baart kunst. Je ontwikkelt hiermee een gewoonte die je goed zal doen. Wat heeft het voor zin om iets leuks te gaan doen als je de hele tijd bezig bent met hoeveel je nog moet leren? Houd je aan een planning en beloon jezelf met leuke dingen ná het studeren. Zo kun je meer genieten van deze leuke momenten en zul je de gewoonte makkelijker doorzetten.
Studiestress is een veelvoorkomend fenomeen. Daarom vinden wij het belangrijk dat het bespreekbaar gemaakt wordt. Met deze blog reiken wij handvatten aan. Laat in de reacties weten of deze tips helpen en tegen welke uitdagingen jullie nog meer aanlopen. Succes!