HOE ZORG IK ERVOOR DAT IK NIET DE VERKEERDE STUDIEKEUZE MAAK?
Niks is zo vervelend als achteraf ontdekken dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Een verkeerde keuze is niet alleen maar negatief; je kunt er altijd iets van leren. Echter, voorkomen is beter dan genezen. Daarom hebben wij meerdere tips op een rijtje gezet die jou helpen een verkeerde studiekeuze te voorkomen.
TIP 1: MAAK DE KEUZE VOOR JEZELF
Ten eerste is het belangrijk om jouw wensen voorop te stellen in het maken van een studiekeuze. We kennen allemaal wel iemand die een studie is gaan doen, omdat zijn ouders of vrienden zeiden dat dat leuk was voor die persoon. Dit is niet de bedoeling; een ander kent nooit jouw diepste verlangens en voelt niet wat jij voelt.
Natuurlijk mag je iemand om advies vragen en iemand laten meedenken. Echter, gebruik dit niet als doorslaggevende factor van jouw keuze. Dit leidt vaak tot het maken van een verkeerde studiekeuze en vervolgens teleurstelling.
Het helpt enorm als je weet waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Je kunt nooit excelleren als je een studie doet waar je niet gelukkig van wordt. Jouw gehele vakkenpakket hoeft geen perfect fit te zijn, maar zorg ervoor dat je het merendeel van jouw vakken wel leuk vindt.
TIP 2: MAAK EEN LIJST MET VAKKEN DIE JE LEUK VIND
Zodra de lijst met vakken die je leuk vindt af is, kun je de onderwerpen met elkaar verbinden. Zie je overlapping in bepaalde onderwerpen? Verbind deze dan aan elkaar, zoals bijvoorbeeld de onderwerpen sport en voetbal. Op deze manier wordt je lijst korter en is het makkelijker om een studie te kiezen. Zo verminder je de kans op een verkeerde studiekeuze.
Daarnaast is het goed om een einddoel voor ogen te hebben. Als je duidelijk weet waar je heen wilt, is het makkelijker om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven.
TIP 3: KIJK ALVAST NAAR VACATURES DIE BIJ JOU PASSEN
Ga onderzoek doen naar banen waar jouw hart sneller van gaat kloppen! Zo kun je op basis hiervan een goede studie kiezen. Wij snappen dat een baan nog ver weg voelt, maar wanneer je de juiste vacature vindt, verklein je de kans op het maken van de verkeerde studiekeuze.
Wanneer je toch een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, zijn de bovenstaande tips ook handig bij het maken van een ‘nieuwe’ studiekeuze. Zit je nu in de nasleep van een verkeerde studiekeuze? Zorg voor wat afleiding en begin op een passend moment met het aangrijpen van bovenstaande handvaten.
Tot slot willen wij benadrukken dat een studiekeuze een groot keuzemoment is in je schoolcarrière en in deze keuze is het van belang om tijd in te investeren. Doe daarom goed je onderzoek en laat ons vooral weten hoe deze tips je hebben geholpen bij het maken van je studiekeuze.